Alla fördelar med byråkratin har också en baksida 14 mars 2023 Veckans Fokus Ingen försvarar byråkratin. Ändå växer den ständigt.
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
Macchiarini fälls för brott mot en av sina patienter 16 juni 2022 Aktuellt Inrikes ”Stjärnkirurgens” plaststrupar ledde till svåra kroppsskador och långvarig lidande för hans tre patienter. Men två av operationerna var försvarliga, enligt tingsrätten.
Hur skiljer sig spelvanor mellan kvinnor och män? I samarbete med Onlinepoker.se Sedan den 1 januari 2019 har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden. Staten har öppnat upp för att svenska, såväl som internationella aktörer, ska…
Apkoppor – ett begränsat hot 31 maj 2022 Aktuellt Inrikes Vetenskap Ett utbrott av apkoppor har nått Sverige, men experter tar viruset med ro.
Mats Holm: I sjukhusets sagovärld umgås man som människor 1 september 2021 Krönikor Kultur Saft, flörtar och fantasier. På sjukhuset blir vi åter människor.
Fler svenskar vill vaccinera sig – tacka drottning Kristinas livläkare för det 11 januari 2021 Covid-19 Historia Inrikes I Sverige är vaccinationstäckningen mot mässling, påssjuka och röda hund bland de högsta i EU, visar Fokus granskning. En förklaring kan vara ett läkarsällskap mot kvacksalveri som verkade redan på 1600-talet.
Allt fler effektiva covidläkemedel – men vem ska betala för det i Sverige? 7 oktober 2020 Covid-19 Inrikes Vetenskap Priset på covid-19-läkemedlet remdesivir är högt. Hittills har EU stått för en stor del av notan i Sverige – men inför en ny upphandling avgörs just nu frågan om det blir staten eller regionerna i Sverige som ska betala för läkemedlet.
Hårt straff om Paolo Macchiarini fälls 6 oktober 2020 Inrikes Vetenskap När kirurgen Paolo Macchiarini nu åtalas på nytt är det också under ny brottsrubricering; grov misshandel, som vid fällande dom skulle leda till hårdare straff än vållande till kroppsskada. Brottsrubriceringen är mycket sällsynt för rättsfall inom sjukvården, enligt kammaråklagare Anna Maria Larsson.
Svepet: Damberg (S) vill se mer statlig närvaro i förorten 14 september 2020 Inrikes Israel stänger ned landet inför en andra smittvåg, Annika Hirvonen kandiderar som språkrör för MP, och rekordhög coronasmitta i världen senaste dygnet. Det är några inslag i morgonens svep.
Svensk immunolog slår fast: »Sportlovet var främsta skälet till spridningen« 11 september 2020 Covid-19 Inrikes En resetradition med en stor mängd som reser under sportlovet, var – i kombination med en bristande äldrevård – avgörande för smittspridningen och de höga dödstalen i Sverige början av pandemin, enligt Petter Brodin, immunolog.
När sjukvården flyttar hem 21 augusti 2020 Inrikes Vetenskap Allt fler patienter tas om hand hemma och avlider hemma visar Fokus genomgång. Men när vården flyttar hem flyttas också vårdansvar – på anhöriga.
Krav på regeringen: Genomför högskoleprovet i höst 19 augusti 2020 Aktuellt Covid-19 Inrikes Regeringen vill bromsa gräddfil i vård, riksdagspartier kräver högskoleprov i höst, och Malis president avgår efter statskupp. Det är några inslag i morgonens svep.
S vill få igenom ny migrationslag – hotar med att köra över MP 13 augusti 2020 Inrikes Morgan Johansson (S) redo att köra över MP i migrationsuppgörelse, högsta dödstalet i USA sedan maj, och Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skulle enligt en prognos vinna om presidentvalet hölls i dag. Detta är några inslag i torsdagens Svep.
Skatt på gratisluncher till vården – men nu vill Regeringen ändra reglerna 8 maj 2020 Aktuellt Inrikes För att hjälpa till i kampen mot coronaviruset har flera restauranger och börsbolag donerat måltider till sjukhuspersonal, men enligt Skatteverket är mottagaren skyldig att skatta. Nu föreslår regeringen tillfälliga åtgärder.
Vård i livets mittskede 7 maj 2020 Aktuellt Inrikes Veckans Fokus Lagens krav på likvärdig vård är i praktiken satt ur spel i Sverige. Men trots att marknaden för privata försäkringar växer finns det ingen politisk diskussion om att ekonomiska prioriteringar kan gå före medicinska.